isolatie timmerman

Als u uw huis wilt isoleren, hebt u waarschijnlijk al heel wat rondgekeken. Purschuim, glaswol, steenwol, allemaal materialen waarmee uw huis goed geïsoleerd zal blijven. Naast deze materialen kunt u echter ook kiezen voor pir. Pir isolatie is eigenlijk een verdere ontwikkeling van purschuim en vindt u in de vorm van platen. Deze platen zijn relatief dun in vergelijking met glas- en steenwol en passen daarom beter in de kleinere ruimtes. Ook al is dit materiaal onbekender dan de hierboven genoemde materialen, brengt pir isolatie ook goede voordelen met zich mee, die zeker het overwegen waard zijn.

Tip: verbeter je energielabel

Elke woning heeft een energielabel. Dit is zelfs verplicht bij verhuur of verkoop van de woning. Dankzij dit isolatiemateriaal kan je eenvoudig van energielabel C naar A gaan. De isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte beter binnen blijft in de winter, en het gemakkelijker koel blijft in de zomer. Op die manier heb je minder energie nodig wat resulteert in een verbeterd energielabel.

De voordelen van Pir isolatie

Pir is een zeer goed isolatiemateriaal. Het isoleert ongeveer 1,7 keer beter dan glas- of steenwol van dezelfde dikte. Daarbij is het dunner dan de andere materialen, waardoor de muren ook smaller kunnen blijven. De platen hebben een hoge densiteit en zijn dientengevolge hard genoeg om op te lopen. Ze worden dan ook regelmatig in vloeren verwerkt. Daarnaast zijn ze meer brandwerend dan purschuim en zijn ze waterafstotend. Hierdoor zal zich geen schimmel kunnen vormen tussen de muren. Pir isolatie is lekker licht en is makkelijk te snijden. Daarbij is er geen gevaar voor de luchtwegen of voor uw handen. Pir is verkrijgbaar met een bekleding van aluminiumfolie, van steenwol of een bitumenbekleding.

De nadelen van pir isolatie

Zoals er voordelen aan pir zitten, hangen er ook nadelen aan vast. Bij het vervaardigen van dit materiaal komen er schadelijke en giftige stoffen vrij die een slechte invloed hebben op het milieu. Doordat pir isolatie in de vorm van platen wordt geleverd, zult u deze regelmatig moeten bijsnijden om de plaat ergens tussen te passen. Hierdoor ontstaat er restafval. Afgezien van dat dit afval vrijwel niet afbreekbaar is, kan het ook nog eens aan uw kleding blijven plakken. Daarna is het een lastig te verwijderen spul. Pir isolatie is niet te vervormen of samen te drukken, waardoor het lastig is een perfecte pasvorm te verkrijgen. Naden en kieren zult u moeten afdichten met een ander isolatiemateriaal. Pir isolatie heeft dus een vervelende invloed op het milieu, maar gaat wel weer zeer lang mee en zorgt ervoor dat er geen warmte uit uw huis verloren gaat.

De toepassing van PIR

Pir isolatie kan op verschillende plekken in huis worden toegepast. Door de hoge densiteit zijn deze platen ideaal om te gebruiken in vloeren. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden in platte daken, in de spouw en op de muren. Pir isolatie is ook toepasbaar voor hellende daken; onder de spanten of op een houten structuur. De pir platen met steenwol erop zijn uitermate geschikt om de spouw te isoleren. Omdat de platen stijf zijn, kan het voorkomen dat ze niet geheel plat tegen de muren aan komen door uitstekend resten mortel. De steenwol vormt mee met het oppervlak, waardoor oneffenheden goed opgevangen worden en de muur op die manier optimaal geïsoleerd wordt. Op deze wijze kan een nadeel van pir isolatie, op een goede manier verholpen worden.

Comments zijn uitgeschakeld.