timmerman

Het ethos van een timmerman begon op een maandagochtend. Ik was mijn ontbijt en koffie op het aanrecht vergeten. Het begon te regenen en mijn laarzen waren doorweekt. Het was pas 8 uur ’s morgens.

Ethos van een timmerman

Het was de eerste dag van de nieuwe job, wat betekende dat al het gereedschap georganiseerd moest worden, hout opgehaald en georganiseerd ter plaatse, compressoren, snoeren en slangen aangesloten, deuropeningen afgesloten om stofvervuiling van het huis te voorkomen, batterijladers aangesloten met reservebatterijen opgeladen, nagelpistolen geolied en geladen, werkstations opgericht, en alle andere diverse taken voltooid om de workflow van deze specifieke job vast te leggen.

Ik was opgewonden over de nieuwe baan. Het was een verbouwing van de keuken en het bad, en op basis van de andere keukens die we hadden gedaan, wist ik dat onze bemanning zou krijgen in een aantal interessante framing systemen en schone afwerking werk. We zouden met z’n drieën zijn: een loden timmerman, een zelfverklaarde “ruwe timmerman”, en ik, de leerling. Ik heb in mijn korte carrière van acht maanden deelgenomen aan een keukenrevisie, een modderkamerrevisie, een hele huisrevisie en een aantal trimrevisiewerkzaamheden. Dus, terwijl ik niet volledig ongeschikt ben voor het verbouwen van iemands huis, ben ik zeker niet de meest essentiële aanwinst voor de bemanning. Welke waarde heb ik voor het team?

Welke waarde bied ik aan?

Toen ik over het natte gazon terug naar mijn vrachtwagen reed, stelde ik mezelf de volgende vraag: welke waarde bied ik aan? Wat kan ik doen dat niemand anders doet? Als leerling breng je veel tijd door met het observeren van andere timmerlieden die dingen maken. Ik mag de 2×4 wel op lengte knippen, maar mijn loden timmerman weet waar hij heen moet en hoe hij moet passen bij elk ander stukje van de puzzel.

Het observeren van iemand anders in je team kan je inspireren, maar ook je eigen bijdrage aan de totale inspanning in vraag stellen. Kijkend naar het project dat voor ons ligt, wist ik dat ik voor een groot deel afhankelijk zou zijn van mijn hoofdtimmerman om bij te dragen aan het bouwkundige aspect van deze klus. Ik voelde me gedefleerd. Natte laarzen en sokken en een ondercafeïnehoudend begin van de dag hielpen ook niet bij mijn algehele stemming. Toen ik bij mijn vrachtwagen stond om mijn gereedschap klaar te maken voor de dag, kwam het bij me op dat er meer aspecten zijn aan een project dan alleen zaagsel en spijkers slaan.

Ethos van een Timmerman

Ik zag dat onze lijstenvoorraad was geleverd. Ik identificeerde de meest logische locatie om het te organiseren en ging aan de slag. Er waren veertig 2x4x8’s, acht 2x4x12’s, tien 2x6x8’s en twee 2x10x16 LVL’s. Toen ik nadacht over hoe snel ik al dit materiaal kon verplaatsen om me bij de rest van de jongens binnen te voegen, vroeg ik me af hoeveel 2×4’s ik in één keer veilig en efficiënt kan dragen. Hoe snel zou ik dit materiaal kunnen verplaatsen? Ik begon mijn werk te benaderen met een doel voor ogen: het zo netjes mogelijk maken en zo snel mogelijk doen. Vervolgens ben ik begonnen met het opzetten van zaagstations, het inpluggen van zagen en compressoren, het laten lopen van de slang, het smeren en laden van geweren, het opladen van batterijen, het leggen van al ons demogereedschap, het afplakken van deuren, het leggen van doeken en het buiten zetten van onze vuilnisbakken.

Een timmerman is niet per se een vakmanschap dat zich onderscheidt van zijn tegenhangers. Men zou zelfs kunnen stellen dat een sterker, meer moreel verantwoord ethos een timmerman in staat stelt een hoger vaardigheidsniveau te bereiken, omdat hij gedreven is om meer te bereiken dan alleen een solide constructie.

Toen ik klaar was met dit alles, controleerde ik de tijd: net na 9:00 uur, minder dan een uur in. Op dat moment was onze hoofdtimmerman zijn ontmoeting met onze hoofdaannemer en de klant aan het afronden. En toen drong het tot me door welke waarde ik aan het team toevoeg. Hustle.

Een Timmerman’s Ethos

Het is mijn taak om te haasten. Het zijn ook andere dingen, maar voor het grootste deel, wanneer dingen moeten worden verplaatst en georganiseerd of opgehaald en weggegooid voordat het “echte” timmerwerk kan beginnen, ben ik de man die het laat gebeuren. Mijn werk is niet wat klanten per se zien, maar het kan een toon zetten, en hopelijk een toon die het werk soepeler laat verlopen. Mijn werkbijdrage is vaak gebaseerd op waarden in plaats van op vaardigheden. Maar het zijn de waarden die ik nu als leerling beoefen, die de basis zullen vormen voor de vaardigheden die ik later in mijn carrière als bekwaam timmerman zal ontwikkelen. Timmerman of niet, we leven allemaal vanuit een ethos in het leven. Het is “het onderscheidende karakter, het sentiment, de morele aard, of het leidende geloof van een persoon…” dat de ene persoon onderscheidt van de andere (Merriam-Webster).

Daarom onderscheidt het ethos van een timmerman, en niet noodzakelijkerwijs zijn vaardigheidsniveau, hem van zijn tegenhangers. Men zou zelfs kunnen stellen dat een sterker, moreel verantwoord ethos een timmerman in staat stelt een hoger vaardigheidsniveau te bereiken omdat hij gedreven is om meer te bereiken dan alleen een solide constructie. Dus, terwijl ik observeer hoe mijn loden timmerman echt coole dingen bouwt en dingen doet die ik nu niet kan, herinner ik mezelf eraan dat ik de dingen moet doen die ik zo goed mogelijk kan.

 

Comments zijn uitgeschakeld.