waterontharder

In veel delen van Nederland komt ijzer in het grondwater voor, dit kan leiden tot verschillende problemen bij zowel huishoudens als industriële bedrijven. IJzer in het water kan leiden tot verkleuring, een vieze smaak en geur en het kan schadelijk zijn. Een ontijzeringsinstallatie is de oplossing voor deze problemen. In deze blog gaan we in op hoe deze installaties werken en waarom deze zo waardevol zijn.

Hoe werkt een ontijzeringsinstallatie?
Een ontijzeringsinstallatie is ontworpen om ijzer uit het water te verwijderen, meestal doormiddel van een proces dat bekend staat als oxidatie en filtratie. Een ontijzeringsinstallatie werkt als volgt:

  • Oxidatie: Als het ijzerhoudende water in de ontijzeringsinstallatie stroomt, wordt het blootgesteld aan een oxidatiemiddel, meestal lucht of een chemisch oxidatiemiddel. Dit zorgt ervoor dat het opgeloste ijzer wordt omgezet in vaste deeltjes.
  • Filtratie: Het water met de omgezette ijzerdeeltjes wordt vervolgens door een filterbed geleid. Dit filterbed kan bestaan uit verschillende materialen, zoals zand, mangaanzand of actieve kool. De filter vangt de ijzerdeeltjes op en laat het schone water erdoor.
  • Terugspoeling: Na verloop van tijd raakt het filterbed verzadigd met ijzerdeeltjes en moet het worden gereinigd. Dit wordt gedaan door het filterbed achteruit te spoelen om de opgevangen deeltjes weg te spoelen en het filterbed klaar te maken voor verdere filtratie.

Waarom zou je een ontijzeringsinstallatie nodig hebben?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om ontijzeringsinstallaties te gebruiken:

  • Verbeterde waterkwaliteit: Ontijzeringsinstallaties verwijderen ijzer uit water, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Dit zorgt voor helderder, smaakvoller en geurloos water.
  • Voorkomen van verkleuring: IJzer in water kan vlekken op kleding, sanitair en apparaten veroorzaken. Een ontijzeringsinstallatie voorkomt dit.
  • Bescherming van apparaten: In industriële omgevingen kan ijzerneerslag apparatuur beschadigen. Een ontijzeringsinstallatie beschermt de machines en leidingen.
  • Milieuvriendelijkheid: Door het gebruik van ontijzeringsinstallaties wordt de vorming van ijzerhoudende neerslag voorkomen, wat milieuvriendelijk is.

Comments zijn uitgeschakeld.