ladder

Van Eldik Ladders maakt sinds 1891 de houten ladder. Maar hoe is dit nu eigenlijk ontstaan? En waarin verschilt het gebruik tussen toen en nu. We nemen je graag even mee in dit blog.

Ladders van vroeger

Uiteraard werden ladders vroeger ook gebruikt in: de bouw, de fruitteelt en schilderwerken. Het grote verschil tussen toen en nu is echter de regelgeving.

  • Schilder – en glazenwassersladder
    • Vroeger had men een ladder nodig die overal bij kon komen. Al was een gebouw nog zo hoog, er moest toch met een ladder onderhoud op uitgevoerd kunnen worden. Dus als het even kon moest dat met een ladder. Het plaatsen van een steiger kon wel maar was tijdrovend werk. Er was simpelweg nog geen aluminium steiger materiaal beschikbaar zoals nu. Dus een schilder of glazenwasser wilde een zo lang mogelijke ladders. Dat betekent dat de er ladders kwamen met meerdere delen. Zo kon de ladder toch vervoerd worden. Maar mocht het nodig zijn dan werd de trap uitgeschoven om zo toch overal bij te kunnen.
  • Fruitteelt
    • In de fruitteelt werden weer andere ladders gebruikt. Omdat de fruitbomen toen hoog waren moesten er lange ladders komen. Maar wel ladders die goed te hanteren waren. Het uitschuiven van een ladder gaat bijvoorbeeld niet omdat de takken dan simpelweg in de weg zitten. Daarom werden er lange, smalle, fruitladders gemaakt. De bovenzijde loopt iets taps toe. Hierdoor konden de fruitplukkers dat ladder makkelijk in de boom plaatsen. Je had er wel moet voor nodig omdat sommige ladders wel tot 13 meter hoogte gingen. Je kunt je vast voorstellen wat er dan gebeurde als het een beetje waaide.

Ladders van nu

Tegenwoordig zijn er door regelgeving minder lange ladders. Toch zijn de uitschuifladders nog steeds veel gezien. Vooral de glazenwassers en schilders zweren erbij. Het voorkomt dat er moet worden gesleept met steigers. De ladders zijn wel een stuk veiliger geworden. Zo worden ladders nu aan strenge regels getoetst. Daarnaast worden ladders voor de professionele gebruiker jaarlijks gekeurd.

Je ladder kopen bij Van Eldik Ladders

Wist je dat Van Eldik Ladders gecertificeerd is om ladders te keuren? Jaarlijks keuren we honderden ladders. Waar nodig voeren we onderhoud uit of reparaties. Dus naast het aanschaffen van je ladder weet je dat je bij ons altijd terecht kunt voor een veilige ladder. Twijfel je of je ladder gekeurd moet worden? Bel ons dan even, wel helpen je altijd graag.

Comments zijn uitgeschakeld.